Wasbare luiers

Wasbare luiers

Wasbare luiers

Wasbare luiers?! Dáár begin ik niet aan. 
Het is maart 2018. Het is 4 maanden na de geboorte van onze eerste zoon. Ik ontmoet mijn vrienden. Mijn zwangere vriendin vertelt dat ze wasbare luiers overweegt. ‘Oh, nee, daar moet je écht niet aan beginnen… Je hebt het al druk zat om de baby te voeden en te verzorgen, kortom in leven te houden’. Zo zijn mijn woorden. Als er iemand geen fan is van wasbare luiers dan ben ik het wel. Nergens op gebaseerd overigens want ik heb ze nog nooit gezien of geprobeerd. Het is oktober 2021. Ons derde kindje is in augustus geboren. Op social media zie ik wasbare luiers voorbij komen. Zaadjes worden geplant en daar is dé zin: ‘Je hoeft niet direct volle bak te gaan, je kunt ook part-time wasbaar luieren.’

1 wasbare luier per dag scheelt al 365 wegwerp luiers per jaar’.

Hmm.. dat is helemaal waar. Zoveel luiers weggooien voelt niet echt lekker. Die extra was kan er ook nog wel bij, wassen moet ik toch. En ze zien er ook wel erg mooi uit. Maar waar moet ik beginnen?!

Waar begin je? 
Via Instagram kom ik uit op het account van Het Luierhuis, waar Laura Beijn ontzettend veel informatie deelt over wasbaar luieren. Ik besluit voor een boodschappenlijstje op maat te gaan en plaats een bestelling bij een webshop. Een paar dagen later zijn ze er dan: de wasbare luiers. Voor mijn baby-dochter heb ik genoeg besteld voor 1 wasbare luierdag in de week. Het is zoveel gemakkelijker dan ik dacht en zoveel leuker ook. Het geeft veel voldoening dat je telkens kunt zien hoeveel luiers je níet weggooit. Het bevalt en wel zo goed dat we een paar weken later full-time zijn overgestapt.

Enthousiast
Ik kom achter steeds meer voordelen: niet meer sjouwen door het dorp met zware luiers en thuis minder met volle vuilniszakken, beter voor de billen, mooie printjes om de babybillen en ’s ochtends nooit meer nat. Ik ben zo enthousiast, dat ik veel mensen vertel over de luiers. De meest voorkomende vragen:

Hoe zit dat met poep?Newborn poep kan gewoon rechtstreeks de wasmachine in. Dreumes en peuterpoep vang je op met een inlegvel die je weggooit. Dus weken of uitgebreid boenen is niet nodig. Het is een kwestie van in de wasmachine stoppen, ophangen en opnieuw gebruiken. 

Ze heeft wel erg dikke billen... Ja, dat vind ik het enige nadeel van wasbare luiers. Niet zozeer omdat ik het niet mooi vind, maar het is minder praktisch. Niet alle kleding past meer over haar billen. Een grotere maat helpt vaak wel.

Het is harstikke duur toch? Het grootste financiële nadeel van wasbare luiers is dat je de uitgave in één keer doet, terwijl je met wegwerp de kosten spreidt over de hele periode dat je kindje luiers gebruikt. Toch bespaar je over de hele periode honderden euro’s uit. Zéker als je ze nog een keer gebruikt voor een tweede of derde kindje. En met wasbare luiers geldt ook nog: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Waar moet ik beginnen? Check de website en/of Instagram van Het Luierhuis voor veel info. Je kunt ook bij verschillende (online) winkels een consult aanvragen zodat je de luiers kunt zien, proberen en alles kunt vragen. Bij Natuurwijzer kun je ook mijn contactgegevens vragen en mij je vragen stellen.

Fijne dag! Elisa Hoeijmakers, Horst. De foto is gemaakt door Het luierhuis/Laura Beijn