Waarom ik kies voor Biologisch Dynamisch

Waarom ik kies voor Biologisch Dynamisch

Waarom ik kies voor Biologisch Dynamisch

Waarom kies ik voor Demeter? Dat is een vraag die ik graag wil beantwoorden. 

Demeter is het keurmerk voor producten uit de biologisch dynamische (BD) landbouw. Dit is een vorm van landbouw die nog een stapje verder gaat dan de biologische landbouw. Zonder volledig te willen zijn geef ik je graag redenen om te kiezen voor Demeter. Wat mij zo aantrekt is het principe dat het een gesloten kringloop is. Er gaat niks van het erf af en er wordt niks ingevoerd. Het is een gemengd bedrijf met dieren en planten. Om het simpel te zeggen, de dieren eten de planten en leveren mest aan de bodem waarop de planten groeien. Er is aandacht voor de bodem, de dieren, de planten en de mens. 

Doordat er niks van het land verdwijnt voeden de reststoffen, compost en mest, de bodem. Alleen van een gezonde bodem kun je gezonde gewassen oogsten.  Er wordt gebruik gemaakt van preparaten, bijvoorbeeld koehoorn gevuld met mest, om de bodem te verbeteren. 

De dieren mogen hun natuurlijk gedrag vertonen. Ze mogen hun hoorns houden en de kalfjes mogen bij de koe blijven. Het lijkt me vreselijk als je kleintje direct na de geboorte bij je wordt weggehaald en dat is wat er gebeurt bij alle niet BD zuivel.

Er wordt met zaaien en oogsten rekening gehouden met de maanstand zodat de planten een gunstige invloed van de maan ervaren en de groenten en fruit de meeste energie bevatten bij het oogsten.  De planten worden niet bespoten, zodat ze zelf antistoffen tegen ziektes en plagen kunnen aanmaken. Je kunt je voorstellen waarom dit voor onze energie en gezondheid positief is. Op deze manier zijn wij ook beter beschermd tegen plagen en ziektes.

Het is op de BD-boerderij belangrijk dat de werkomstandigheden voor de mensen goed, veilig en fijn zijn. Dit heb ik zelf ook mogen ervaren op de BD boerderij de Hoog Weyer in Baexem. Mijn stage daar was een bijzonder fijne ervaring. Ik kijk er nog altijd met veel plezier op terug!

Groetjes, Marike