Natuurlijke gezondheidstips voor thuis

Natuurlijke gezondheidstips voor thuis

Natuurlijke gezondheidstips voor thuis

Coronavirus, tips van de NAVN, Nederlandse Academie Voor Natuurgeneeskunde

  1. Veel slapen! Als je uitgerust bent, is je weerstand veel hoger.
  2. Zuiver de lucht. Met etherische olie. Druppel 1 druppel op je sjaal, kraag en op je kussen en je ademt gezuiverde lucht in. Het werkt veel effectiever dan een mondkapje. Je kunt het ook in huis en op kantoor verdampen in een verdamper.
  3. Zorg goed voor jezelf

 

Zelfzorg en Herkenning (bekeken vanuit de 4 natuurkwaliteiten)

Bij zelfzorg is het belangrijk dat je direct handelt bij de eerste verschijnselen. Direct handelen betekent in actie komen als de mogelijkheid tot uitscheiding (beweging naar Warm en Vocht) er nog is en voordat het systeem op slot gaat uit bescherming (beweging naar Koud en Droog). Omdat we dit in onze cultuur meestal niet hebben geleerd, zul je als therapeut ook moeten werken aan bewustzijn (een beweging naar Koud): waaraan merk jij dat je ziek gaat worden? Denk hierbij aan rillingen, gevoel dat kou via borst of keel naar binnen gaat, zeurende pijn op achterhoofd of bij voorhoofd, niezen, het koud hebben, gevoel dat je op de tocht hebt gezeten, weeïg gevoel in de maagstreek......Hierbij worden fysieke klachten opgesomd waar net zo goed psychische en sociale klachten passen zoals een chagrijnig gevoel, geen fut, onrust en behoefte aan terugtrekking. Leer je patiënten hun eigen symptomen van verminderde weerstand te herkennen en direct te handelen. Bij de lessen over 'de blokkade' leren we de patiënt bewust te worden van hun eigen meetinstrumenten. Herkenning van verminderde weerstand zou je ook zo kunnen benoemen. Door het deze term te geven, geef je de patiënt handvaten om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor zijn eigen gezondheid.

Dubbele mogelijkheid

Virussen en bacteriën worden gezien als de oorzaak van verkoudheid en griep. In de natuurgeneeskunde wordt ruimer gekeken en wordt tevens een verminderde weerstand gezien als oorzaak. En hier heb je invloed op! In de natuurgeneeskunde hebben we kennis hoe bacteriën kunnen worden gedood en de kracht van een virus kan worden afgezwakt, denk hierbij aan bepaalde etherische oliën, kruiden en voedingsmiddelen. Deze kun je zeker inzetten maar in ons vak hebben we vooral ook veel kennis over hoe we onze gezondheid kunnen bevorderen en zo onze weerstand verhogen. Werk dus aan beide kanten!

Nog meer over de bewegingen op de assen: bij de eerste verschijnselen is het belangrijk je te realiseren dat als reactie op een te heftige prikkel het systeem uit bescherming op slot gaat met bijkomend nadeel dat de ziekmakende prikkel dieper het systeem in komt (beweging naar Koud en Droog). Er is dan meer kracht en energie nodig is om 'het gevecht aan te gaan' en los te kunnen laten (beweging naar Warm en Vocht). Zie hiervoor je kennis van Reckeweg/Homotoxicologie. Je moet dus zorgen dat bij de allereerste verschijnselen, je hele ecosysteem openblijft en kan afvoeren, kan reinigen. Als je kijkt naar de tips bij verkoudheid en griep zie je enerzijds adviezen om de ziekmakende prikkel de kracht te ontnemen om jou ziek te maken zoals de etherische olie van uien, Tea tree en Lavendel bijvoorbeeld kunnen. Je zet zo middelen in om de 'boosdoeners' een beweging naar Koud en Droog te laten maken door de actie eruit te halen en de mogelijkheid verbinding te maken. Anderzijds vind je adviezen om het hele systeem van de patiënt een beweging naar Warm en Vocht te laten maken. Logischerwijs zijn de drie contactorganen daarvoor het meest geschikt omdat de prikkel daar binnen komt.

Het werken aan bewustzijn en het vergroten van zelfstandig en effectief gedrag kost tijd en aandacht (beweging naar Koud en Droog). Leg niet alleen uit maar check (als men aangeeft dat het niet werkt) of de adviezen tijdig en juist worden uitgevoerd, en herhaal regelmatig zodat het interne kennis gaat worden.

Simpele tips die altijd voorhanden zijn bij beginnende verschijnselen:
Tip 1

In de nieuwsbrief van oktober hebben we recepten gegeven voor natuurlijke antibiotica met producten uit je keukenkast. Je vindt deze nog op de website van de NAVN onder actueel.

Tip 2
Bij een beginnende verkoudheid en voor verlichting bij neus-, oor- en keelklachten kun je ook denken aan een verwarmend (voeten)bad. Hoe eerder je ermee begint (rillingen/niezen), hoe groter de kans dat je niet ziek wordt. Als je het goed uitvoert zal je met een warm (voeten)bad een weldadig warm gevoel krijgen en voel je je ontspannen.

Op welk moment?

  • Om verkoudheid en griep te voorkomen? Direct bij de eerste verschijnselen. Doe niet nog even dit of dat maar start meteen en ga liever daarna nog iets doen. Herhaal het voetenbad bij nieuwe rillingen of andere gevoelens waarvan je weet dat het een voorbode is van ziek worden. Stop er mee zodra het niet meer fijn voelt.
  • Bij onrust in het hoofd en inslaapproblemen? Zeker ook voor het slapen gaan. Afdrogen en meteen naar bed.

Waar moet je op letten?
Heet water kan stuwing geven. Het water moet warm zijn maar niet té! Je blijft zitten tot het water is afgekoeld en het niet aangenaam meer voelt. Eventueel kun je als de rillingen nog niet weg zijn of als er nog onrust is, scheutjes heet water toevoegen. Het is de bedoeling dat je een warm weldadig gevoel krijgt. Zo zet je de doorbloeding aan en de uitscheiding via de huid (beweging naar Warm en Vocht).
Zorg na het voetenbad dat je voeten warm blijven. Sokken, pantoffels zijn een must nu. Kan dat niet? Doe regelmatig je schoenen even uit of maak je schoenen losser. Je sokken worden altijd een beetje vochtig in je schoenen. Als je ze regelmatig uit doet en je voeten laat ‘luchten’ worden ze minder snel koud.

Tip 3

Zolang er klachten zijn: 1 vers en fijngesneden ui naast het bed zorgt voor lucht en desinfectie.

Tip 4

Stop tijdelijk met voedselinname of eet en drink licht verteerbaar voedsel om je spijsvertering te ontlasten. Eet en drink zeker even geen verslijmende voedingsmiddelen (zie bijlage S&C)

Tip 5

Maak je agenda voor de komende 24 uur zo leeg als mogelijk. Vul die uren met tijd en aandacht voor jezelf en de bovengenoemde tips. Hoe doe je dat als je werkt? Ga apart zitten als je moet werken, maak een wandeling tussen de middag in je eentje en adem diep in en uit, alleen noodzakelijk contact, geen contact zoeken. En zet mobiel, laptop en TV zoveel mogelijk uit. Doel: energie bij je houden en niet weg geven en het binnen komen van prikkels verminderen of dempen.