Marike's Proeftuin juni

Marike's Proeftuin juni

Marike's Proeftuin juni

Juni

De bedoeling is om een eetbare tuin aan te leggen en het beeld dat ik erbij heb is dat ik in de tuin loop met een mandje en daar mijn lunch of avondeten in verzamel. Hoe romantisch toch! 

In de tuin had ik al een aantal moestuinbakken en een tunnelkasje staan. en de rest van het perceel (dat 1000m2) was tot eind april een oprijlaan voor zware vrachtwagens en hijskranen, die nodig waren voor de verbouwing. Afgelopen winter had ik een aantal moestuinbakken erbij gemaakt met de no-dig methoden met karton bedekt met compost. Dat is echt supergoed gegaan. Het gras is verteerd en de groenten doen het erg goed op! 

De rest van de tuin heb ik in basis laten opvullen met zand en er compost doorheen laten frezen om een goede basis voor de groenten te maken. Geen no-dig dus, daar was geen beginnen aan! Ik heb kronkelpaden ingezaaid om met mijn mandje overheen te kunnen lopen ;-) Tussen de paden zijn vakken ontstaan waar groenten in groeien.  Het groeit goed allemaal, heel goed zelfs!! Ik heb aardappels gepoot, zoete aardappels, groen/witte asperges, stambonen, courgettes paprika's, tomaten, augurken en nog meer. Wat ik een supereuk experiment vind is het stukje met de drie zusters maïs, stokbonen en pompoen. De bedoeling is dat de mais ondersteuning biedt aan de bonen. De bonen geven stikstof af aan de bodem en daar profiteren de maïs en de pompoenen weer van. De pompoenen zorgen voor de bodembedekking, dat er geen onkruid groeit. Het gaat er nu best goed mee. Ik had de maïs voorgezaaid en uitgeplant. Die is goed aan het groeien, maar zoals het nu eenmaal gaat: You win some, You loose some. Enkele maïsplantjes zijn er uitgetrokken of afgeknaagd. Niet alle bonen zijn uitgekomen, misschien dat dat nog komt. De pompoenen doen het goed en nu is het een kwestie van goed water geven en het onkruid nog even weghalen. 

Niet alleen de mais is onderhevig aan diertjes, maar ook de kolen hebben het zwaar te verduren. Behalve de spitskool en de boerenkool zijn alle kolen aangevreten door duiven. Ze eten het hele blad en laten alleen de nerven over. Ik ga ze uit de grond halen, opnieuw voorzaaien en experimenteren met linten om de duiven weg te houden. Wordt vervolgd!

Liefs Marike