Marike's proeftuin juli

Marike's proeftuin juli

Marike's proeftuin juli

Het is druk in de tuin en in de keuken deze maand juli. Het is dan ook de eerste echte oogstmaand. Er is een overvloed aan groentes in de tuin. Fruit hebben we pas net aangeplant, dus daar hebben we minimale oogst van, alleen om zo in de tuin van te snoepen. Maar de groentes..... die gaan lekker zeg! Ik loop dus elke dag een rondje door de tuin met mijn mand om te oogsten. De eerste vleestomaat hebben we op! Dat vind ik een heel proces hoor: tomaten.... als eerste zie je de bloemetjes en hoop je op de bijtjes ;-). Dan komt er een klein vruchtje wat groter groeit, maar nog helemaal groen is en dan duurt het echt nog wel weken totdat de rode kleur verschijnt! Maar als die er eenmaaal is, is er ook geen houden meer aan! Ik heb laatst 100 weckpotten op marktplaats gekocht, dus kom maar op met die tomaten! 

Hoe anders is dat bij de courgettes, dat is nauwelijks een proces te noemen, als je tenminste voldoende mannelijke en vrouwelijke bloemen en natuurlijk ook weer de bijtjes, hebt. Dan is er geen houden aan, die ploppen elke dag als vanzelf op.... ik heb niet gewogen, maar ik heb al kilo's courgettes geoogst. elke dag weer. En dan moet ik ook nog goed opletten dat ik er niet een vergeet te oogsten, anders is het de volgende dag een joekel. Die weckpotten heb ik ook al gebruikt voor het wecken van courgettes, maar dat is tot nu toe nog niet echt een succes geweest. Ik blijf proberen en schaven aan de methodiek..... het zal me toch een keer lukken ;-)

Verder heb ik al boontjes, komkommers, augurken, snackkomkommers, bosui, radijs, bietjes, koolrabi, rucola, aardappelen, boerenkool, palmkool en eetbare bloemen geoogst, wat een feest is dat! Nu is het de uitdaging om daar weer lekkere gerechten van te maken en te bewaren voor de winter. Ik ben dus lekker aan het experimenteren met koken, wecken, inmaken, drogen en fermenteren. Een heerlijke besteding van mijn vrije tijd om uiteindelijk ook in de winter de zomer op mijn bord te hebben. 

Fijne zomer en veel tuinplezier!