Marike's Proeftuin in december

Marike's Proeftuin in december

Marike's Proeftuin in december

Deze zomer was best een succes in de proeftuin wat betreft groei en oogst. Sommige dingen zijn goed gelukt en sommige minder. Ik ben zeer tevreden over de oogst van de boontjes, ik had stamslabonen, stamsnijbonen en stamboterboontjes. Deze heb ik tot lang in de herfst kunnen oogsten en veel ervan heb ik geweckt. De boontjes die rauw in de pot zijn gegaan zijn goed gelukt, maar de proef met geblancheerde boontjes is mislukt. Ook de courgettes hebben het super goed gedaan. Hiermee ben ik ook gaan experimenteren met wecken, wat geen succes was. Wat wel lukte was courgette samen met tomaat en ui en wortel wecken. Door het zuurtje van de tomaat bederft de geweckte courgette niet. Augurken heb ik ingemaakt in zoet/zuur en ook heb ik wat gexperimenteerd met drogen, gewoon op een keukenpapiertje en ook in de droogoven. Beide leuk en gelukt!

Verder heb ik veel snackpaprika's geoogst die ook in de geweckte soepen en pastasaus terecht zijn gekomen. Rucola en oost-indische kers hebben het ook heel goed gedaan: favoriet is om van het blad pesto te maken! heerlijk! De oogst zoete aardappelen is super goed gegaan: er zitten knollen bij van bijna 2 kg per stuk! Pompoenen heb ik ook nog superveel! Die kunnen we deze winter lekker bewaren en opeten! De oogst gewone aardappelen is heel erg tegengevallen. Het leek heel veel, maar ze zijn bijna allemaal verrot. We hadden deze dan ook op een heel nat stukje staan. Volgend jaar een betere plek voor uitkiezen. De plannen voor komend jaar ga ik rustig van de winter verder uitwerken. nu de moestuinbedden nog vullen met compost en bladeren en dan kunnen we er volgend jaar weer tegenaan.