Lenteschoonmaak en de paardenbloem

Lenteschoonmaak en de paardenbloem

Lenteschoonmaak en de paardenbloem

LENTESCHOONMAAK

 

Ook je lijf kan wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken als het bijna lente is.

In de winter bewegen we vaak wat minder, we eten voedzamer, denk maar aan al die lekkere stamppotjes.

Omdat het vroeg donker is, kruipen we eerder op de bank en maken het gezellig, kaarsje, wijntje, kaasje en dat voel je in het voorjaar aan je lijf. Je bent misschien wat aangekomen en met het lengen van de dagen kun je je ineens enorm moe voelen, weinig energie hebben.

 

Hoe fijn is het dan om bewust te werken aan een gezonder lijf en meer energie?

Als je buiten bent kun je het beginnende groen van allerlei planten in je tuin en in de berm ontdekken.

Het leuke is dat de wilde planten die nu groeien, je lijf kunnen helpen om te ontgiften.

 

Neem bijvoorbeeld de paardenbloem. Wist je dat de paardenbloem nu al flinke bladrozetten aan het maken is en dat je de blaadjes, de wortel, maar ook de bloemen kunt eten? De paardenbloem is een heel geneeskrachtige plant, die ook in de homeopathie ingezet wordt om de werking van de nieren te bevorderen en de gal en lever zuivert.

 

De paardenbloemen bevatten bitterstoffen die er voor zorgen dat je spijsvertering beter gaat functioneren en stimuleert de aanmaak van maagsap en gal. Hierdoor wordt de lever extra ondersteund om je lijf te ontgiften.

 

De paardenbloem bevat vitamine A, B1, B2, B3, C en D, Calcium, Natrium, Kalium, Silicum IJzer, Mangaan, Zwavel, Inuline, Linoleenzuur, Linolzuur en Looistoffen.

 

De paardenbloem kan je ook helpen om hooikoortsklachten te verminderen omdat het de overtollige histamine (het stofje wat het lichaam aanmaakt als er ontstekingen bestreden moeten worden) afbreekt.

 

Toepassing bloem.

Als je een paar paardenbloemen plukt, de bloemblaadjes goed afspoelt, kun je ze toevoegen aan een beslag voor pannenkoeken of als garnering door de salade.

 

Toepassing wortel

Als je een bladrozet uitsteekt kom je lange witte penwortels tegen. Maak deze goed schoon en snijdt er kleine stukjes van en meng ze door je salade Als je ze even roerbakt gaat de bittere smaak weg.

 

Toepassing blad

Drink iedere dag een kopje thee (een smaakje wat je lekker vindt) en voeg daar twee verse gewassen paardenbloemblaadjes aan toe. Ook kun je wat blaadjes toevoegen aan je salade.

 

Bron: www.happyhealthacademy.nl                    

Door Yolande van Loon