Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen

Weet jij wat hormoonverstorende stoffen zijn?

Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt. Er is een veelheid aan hormoonverstorende stoffen en AvroTros heeft met het programma RADAR  maandag 9-11-2020 aandacht besteed aan de meest schadelijke stoffen de parabenen. Parabenen zijn chemische conserveermiddelen die voorkomen in veel cosmetica, shampoo, verzorgingsproducten en tandpasta. Zonder dat we het weten smeren we deze stoffen op onze huid, ons grootste orgaan. De effecten van deze stoffen komen vaak pas laat aan het licht en kunnen dan de hormoonhuishouding verstoren waardoor met name vrouwen klachten krijgen bij hun menstruatie, zwangerschap en tijdens de overgang.

Wat kun je zelf doen om zo min mogelijk parabenen en andere hormoonverstorende stoffen binnen te krijgen?

·       Check de etiketten van je verzorgingsproducten, shampoo, cosmetica en tandpasta

·       Heb je producten met parabenen, maak dan een keuze of je ze nog wel wilt gebruiken of meteen wilt weggooien.

·       Minimaliseer het aantal producten dat je gebruikt. M.a.w. zorg voor 1 shampoo, 1 zeep, 1 tandpasta, 1 reinigingsproduct en 1 body-product.

·       Zoek uit welke producten geen parabenen bevatten en koop deze als de oude op zijn.

Bij Natuurwijzer verkopen we hele fijne biologische verzorgingsproducten zonder parabenen van Weleda, dr. Hauschka en denk ook eens aan de biologische zepen van werfzeep!

 

Heb jij de aflevering van radar nog niet gezien? Je kunt m hier terugkijken

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/effecten-hormoonverstorende-stoffen-worden-pas-in-later-stadium-duidelijk/