Column ver-anderen

Column ver-anderen

Column ver-anderen

Ik ben teksten aan het reviewen voor de nieuwe website van Natuurlijk Gezond Noord-Limburg en het woord ‘veranderen’ plopt ineens op. Bij veranderen kunnen mensen vaak ondersteuning gebruiken, zeker bij verandering van leefstijl, voeding, beweging, voor innerlijke rust, positieve gedachten en zingeving.

Veranderen kun je ontleden in ver-anderen, ver van anderen. Ver van de mening van anderen, van de invloed van anderen, van de verwachting van anderen en juist dichtbij jezelf. Goh wat leuk om zo naar dit woord te kijken, dat geeft meteen een hele andere dimensie aan het woord veranderen.

Dicht bij jezelf blijven is de sleutel naar je eigen kracht, weerbaarheid, immuniteit en daarmee ook je gezondheid. Om dicht bij jezelf te blijven, moet je wel weten wie je zelf bent en dat kan al een hele zoektocht zijn. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat ik mezelf een hele tijd kwijt ben geweest. Ik heb een jaar of 6 geleden op het randje van een burn-out gezeten. Ik had weinig energie, maar genoeg om met nieuwe opleidingen te starten. Tijdens deze opleidingen werd me vaak gevraagd hoe ik ergens over dacht of hoe ik in een bepaalde situatie zou reageren. Ik kon er toen gewoon geen antwoord op geven. Ik was echt mezelf kwijt en dat gaf klachten als vermoeidheid.

Een hele tijd heb ik naast mijn opleidingen niets kunnen doen, behalve reflecteren en rust nemen. Die tijd had ik nodig. Na een tijdje ging ik weer meer ondernemen en door steeds te letten op mijn reacties kwam ik dichter bij mezelf en daarbij ging ik vooral af op mijn buikgevoel. Wat voelt zuiver voor mij en waar krijg ik een knoop van in mijn maag. Over veel dingen heb ik nu wel weer een mening die ik zo nu en dan deel om je te inspireren of om zelf je eigen mening te vormen. Ik voel me me meer mezelf en mijn energie is weer terug!

Blijf bij jezelf, laat je niet afleiden door de mening of verwachtingen van anderen, zo verminder je stress en werk jij aan je gezondheid! Voor mij blijft het een goed voornemen ook weer in 2021!

Ik wens je veel liefde, geluk en gezondheid voor het nieuwe jaar!

Marike van Eijs