Column Reuma en pannenkoeken

Column Reuma en pannenkoeken

Column Reuma en pannenkoeken

Het is zondagochtend, ik lig nog in bed te bedenken wat we gaan ontbijten. Normaal gesproken ontbijten we zondagochtend met harde broodjes en een gekookt eitje. Deze zondag niet. We gaan het vanaf vandaag anders doen. De aanleiding zijn de reumatische klachten van onze jongste.

Bij onze jongste is een jaar of 7 geleden reuma vastgesteld. Het begon in de knieën. Afwisselend de linker en de rechter knie zwollen op, werden warm en bleven dik. De kinderreumatoloog schreef zware medicijnen voor die ik hem niet wilde geven, dus ging ik op zoek naar alternatieven. We kwamen uit bij een homeopathisch arts die verschillende therapieën toepaste en een koemelkvrij en glutenvrij dieet voorschreef. Hierdoor kregen we de reuma onder controle en werd hij na ongeveer een jaar genezen verklaard. De klachten waren weg en bleven weg. Hij heeft het dieet lang volgehouden, maar dat verslapte in de loop van de jaren.

En nu, nu is de reuma weer terug. Ongeveer een half jaar geleden stootte hij zijn pink en die bleef dik, gezwollen en warm. Het duurde effe voordat we de link met reuma legde. Maar omdat de zwelling niet wegging gingen er toch weer belletjes rinkelen. Na een tijdje hebben we een afspraak gemaakt bij een acupuncturist, die gespecialiseerd is in reumatische klachten. Door haar behandeling is de zwelling minder, maar nog niet weg en dus kreeg onze jongste het advies om de voeding weer aan te passen. Voor 8 weken geen gluten, geen koemelk, geen witte meelsoorten en geen suiker, liefst ook geen alternatieve suikers. Dat is weer een hele omschakeling, maar dat hebben we eerder gedaan!

Deze ochtend bedenk ik dat het bananenpannenkoekjes worden met een groene smoothie. Wat een feestje!! Zeker als we de pannenkoekjes nog beleggen met suikervrije jam, schijfjes banaan, blauwe bessen en zachte peer!

Het hele gezin geniet van het lekkere en voedzame ontbijt en ik word er heel blij van! Koken volgens de natuurvoeding! Mooi herinneringen aan deze opleiding komen boven en ik raak weer geïnspireerd om lekkere basic lekkernijen te maken. Kom maar op de komende 8 weken! Ik heb er zin in!