Brandnetel onkruid of superfood?

Brandnetel onkruid of superfood?

Brandnetel onkruid of superfood?

Brandnetel onkruid of superfood

 

De brandnetel groeit bijna overal ter wereld, behalve in het Arctisch gebied, India en Zuid-Afrika.

Welke stoffen zitten in de brandnetel? Vitamines, minerale zouten, plantaardige zuren en chlorofyl.

De grote brandnetel (Urtica dioica) en kleine brandnetel (Urtica urens) worden beide gebruikt voor medicinaal gebruik.

De kleine brandnetel heeft de meest sterke werking. Ze bloeit van mei tot en met november met onopvallende groen-witte bloesems en later groene zaadjes (lekker in de smoothie). Ze groeien het liefst op stikstofrijke grond.

 

Toepassing

Brandnetelbladeren stimuleren de stofwisseling en worden vaak aan theemengsels (tegen reuma, jicht, lever- en galklachten) en ontslakkingskuren toegevoegd. De thee werkt vocht afdrijvend, de wortel van de plant verzacht bij mannen prostaatklachten.

 

In de homeopathie wordt de hele plant gebruikt tegen allerlei soorten huiduitslag zoals netelroos, zonnebrand en lichte brandwonden.

Door de hoge aanwezigheid van chlorofyl (deodoriserende effect) wordt brandnetel ook gebruikt in badproducten, lotions en zeep. Brandnetelzaad heeft een stimulerende en versterkende werking voor lichaamsfuncties.

 

Als je een keertje zelf pesto wilt maken van brandneteltoppen is het belangrijk om handschoenen te dragen vanwege de brandharen op de plant (die brandharen verliezen hun werking als ze kort gekookt worden).

 

Recept grote kom brandnetelpesto

 

Ingredi├źnten

Pluk de toppen van de jonge brandnetel zonder zaden (handschoenen!!) tot je een klein emmertje vol hebt.

2 teentjes knoflook (gepeld)

3el zonnebloempitten of pijnboompitten

10-15 gepelde walnoten (of pecannoten)

50ml goede olijfolie

Peper en Zout

10 basilicumblaadjes

 

Werkwijze

1.       Was de brandneteltoppen, blancheer ze door ze 1 minuut in de pan te koken en spoel de blaadjes in een vergiet af met koud water.

2.       Rooster de zonnebloempitten (of pijnboompitten) tot ze lekker ruiken. Haal ze uit de pan. Fruit de knoflookteentjes in de pan en roerbak ze even.

3.       Doe de brandnetel, basilicum, knoflook en een beetje peper&zout in de keukenmachine en voeg al een scheutje olie toe tot er een smeu├»ge substantie ontstaat.

4.       Haal de pesto uit de keukenmachine. Voeg de zonnebloempitten (pijnboompitten) en walnoten (pecannoten) toe in de keukenmachine. Persoonlijk vind ik het lekker als de pitjes/noten nog een beetje grof blijven.

5.       Voeg de pitjes toe aan de pesto en maak het nog verder op smaak met wat peper en zout en eventueel een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Bon Appetit!

 

Info Brandnetel (www.drhauschka.nl)

Recept inspiratie (www.werfzeep.nl)

Blog door Yolande van Loon, volg haar op instagram @creatieve_rouwvrouw