zwijgen een vorm van liegen

zwijgen een vorm van liegen

zwijgen een vorm van liegen

Als je weet dat je je mond open moet doen, is zwijgen een vorm van liegen.

Deze quote zag ik op facebook voorbij komen van "OMdenken" en die raakte mij heel erg. Ik herkende dit gedrag bij mezelf en om concreet te zijn heb ik laatst nog in deze pijnlijke situatie gezeten. Want ja pijnlijk vond ik het zeker. Het was donderdagavond en in Horst aan de Maas werd de ondernemersprijs bekend gemaakt. Het was een goed georganiseerde avond met een mooi podium en hardwerkende ondernemers. Het leukste van de avond was de uitreiking van de jonge ondernemersprijs. 3 jonge ondernemers kregen 2 minuten de tijd om hun verhaal en visie te vertellen. Dat was echt goed en inspirerend om naar te kijken en te luisteren. Wilmi en ik zaten er namens Natuurwijzer om Claire de Swart van GEMBER te supporten. Wat deed ze het geweldig! Haar pitch, haar visie en haar vooruitstrevende blik stond als een huis, beter nog kan ik zeggen dat het stond als een boom in haar toekomstige plukpark. Want daar twijfel ik niet aan dat dat er gaat komen! Een park voor en door bewoners en ondernemers in het dorp waar met liefde groenten en fruit geplant en geoogst kunnen worden. Een park waar mensen kunnen samenkomen, mensen die eenzaam zijn, mensen die meer naar buiten willen en mensen die er willen oogsten. Dat noem ik duurzaam ondernemen met een gezonde visie op de toekomst. 

Op haar gouden schoenen stond ze haar mannetje en kreeg ze de zaal stil. Daar heb ik echt bewondering voor, want wat zij doet, dat laat ik achterwege. Gaan staan en uitspreken waar je voor staat! Ze won de prijs als tweede (ook weer zo'n mooie omdenkquote)! In ons eigen kringetje vind ik het niet zo moeilijk om mijn mening te delen, omdat er veel gelijkgestemden zijn en iedereen min of meer hetzelfde denkt. Daar hoef ik me niet te verantwoorden en geen moeilijke vragen te beantwoorden. Maar kom ik daarbuiten dan houd ik mijn mond, dan voel ik me niet sterk genoeg om voor mijn mening uit te komen. Daar zit een groot stuk angst in. Ik ben dan bang dat ik niet goed uit mijn woorden kan komen, ik kan mijn gevoel niet staven met feiten en cijfers en heb dan het idee dat ik niet serieus genomen word en dus zeg ik maar niks en zwijg ik. 

Zo ook de rest van de avond toen de grote ondernemersprijs bekend gemaakt werd. Stilzwijgend zaten Wilmi en ik met gekromde tenen te luisteren naar de verhalen van de genomineerden. Bedrijf 1 is een gemengd bedrijf met kippen en varkens die in een flatgebouw zijn onder gebracht, waarbij de dieren geen daglicht zien, maar onder verder "optimale" omstandigheden worden gekweekt om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk in het schap van de supermarkt te kunnen liggen. Want het motto is "Lekker eten voor iedereen". Nou echt niet voor "iedereen" want er is 15 jaar geprotesteerd door de omgeving tegen de komst van het bedrijf en hun producten. Ik prijs de mensen die zich daar actief tegen verzet hebben, wat ontzettend goed dat jullie dit hebben gedaan, want ik hield mijn mond, maar was het ook niet eens met de komst van dit bedrijf. 

Even terug naar de donderdagavond, de andere genomineerden werden gepresenteerd en zijn eigenlijk voor dit verhaal niet belangrijk want je kunt wel raden wie er gewonnen heeft. Het nieuwe gemengde bedrijf wint de prijs. Een jury heeft dit besloten..... Ik kon wel janken..... In wat voor een wereld leven wij? Is dit hoe de gemiddelde Horstenaar kijkt naar duurzaamheid, naar respect voor mens en dier? Leven wij dan in een bubbel, of doet de gemiddelde Horstenaar dat? Er wordt geklapt, mensen gaan staan en Wilmi en ik klappen niet en blijven zitten.... ons stilzwijgend protest.... De zaal loopt leeg en ik kan alleen maar denken dat ik naar huis wil, om dit alles te verwerken. Ik wil niemand spreken omdat ik boos ben en bang ben dat ik niet overtuigend mijn mening kan vertellen. Wilmi en ik lopen naar buiten en praten met elkaar, delen onze gevoelens en hebben het gevoel dat we nog veel werk te doen hebben. Er komt een enorme motivatie bij ons beiden opzetten om van onze winkel en ons concept een nog groter succes te maken. Ook wij mogen opstaan en ons laten zien, ons geluid laten horen!!

Ondertussen zijn er dagen verstreken en is het gevoel van boosheid gezakt, is de motivatie enorm gestegen en kom ik de quote van OMdenken op facebook tegen. 

Als je weet dat je je mond open moet doen, is zwijgen een vorm van liegen.

Het is tijd dat we ons geluid laten horen en dan niet in de vorm van een tegengeluid, maar gewoon ons geluid, onze mening en onze visie op toekomstgericht ondernemen! Dit mag een groter podium bereiken en naast elkaar staan zodat wij een inspiratie voor veel anderen kunnen zijn. Verschillende idee├źn hebben zich al aangediend en dit blog is een eerste stap om het zwijgen te doorbreken, want als ik ergens niet tegen kan, dan is dat liegen!

Marike